Day 1: Reims cathedral

west facade kathedraal Reims

cathedral of Reims / kathedraal van Reims

 

Today we left for our journey through the land of impressionism: France. The first city we visited was Reims. It is a beautiful city, very tranquil with a lot of green and you can even hear the birds sing in the trees, although you are in the middle of the centre of the city. We wanted to see the cathedral of Reims, which is famous for its gothic architecture, sculptures and stained glass windows.

 

reims2

old stained glass window / oude glas-in-lood raam

The cathedral, which is built in the 11th century and rebuilt in the 13th century, has very old stained glass windows. In the war a lot of windows have been broken and replaced with normal windows. Except for a few windows on the east side of the cathedral. The windows on the very east side are made and designed by Marc Chagall (1887-1985). Marc Chagall was born in Belarus. He is influenced by the French impressionists, constructivism, his  Jewish and Russian past. He integrated this all on a very personal way in his paintings. This style is also recognizable in the stained glass windows in the cathedral.

 

* – * – *

chagall reims kathedraa rozet

Chagall window/raam

 

Vandaag zijn we begonnen aan onze reis door het land van de impressionisten: Frankrijk. De eerste stad die we bezochten was Reims. Het is een mooie stad, erg rustig met veel groen en je kunt zelfs de vogels in de bomen horen zingen, hoewel je in het middel van het centrum van de stad bent. We wilden de kathedraal van Reims bekijken, dat bekend staat als een gotisch bouwwerk, met mooie beelden en glas-in-loodramen.

reims_cathedral_chagall_jesus

Chagall window / raam

 

De katedraal, die is gebouwd in de 11e eeuw en uitgebouwd in de 13e eeuw, heeft erg oude glas-in-loodramen. In de oorlogen zijn er veel ramen gebroken en vervangen door normale ramen. Behalve in de oostkant van de kathedraal. De ramen helemaal op het oosten zijn ontworpen en gemaakt door Marc Chagall (1887-1985). Marc Chagall is geboren in Wit-Rusland. Hij is beïnvloed door de Franse impressionisten, constructivisme, zijn Joodse en Wit-Russische afkomst. Hij heeft dit allemaal op een persoonlijke manier geïntegreerd in zijn schilderijen. Deze stijl is ook terug te herkennen in de glas-in-lood ramen in de katheraal.

100_4101-marc-chagall-window-reims-cathedral

Advertisements

2 thoughts on “Day 1: Reims cathedral

  1. Hoi Sandra, Ik heb zo’n 20 jaar geleden die kathedraal in Reims ook bezocht, ook speciaal voor de Chagall-ramen. Ik kan mij herinneren dat ik zeer onder de indruk was van de bijzondere kleuren en manier van schildering. Lieve groet, Mieke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s